Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Κριτήρια επιτυχίας και...ευτυχίας!!!





Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον, παρά τις αντιξοότητες,  να συνεχίζει τις προσπάθειές του για να πετύχει σε ό,τι βάλει στο μυαλό του; Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους και, τελικά, τους κατηγοριοποιούν σε αυτούς που μπορούν και σε αυτούς που δε μπορούν, σε αυτούς που παραιτήθηκαν και σε αυτούς που εξελίχθηκαν, στους φοβισμένους και σε αυτούς που δε δείλιασαν ποτέ και… ούτω καθεξής; Είναι ίσως πολλά τα χαρακτηριστικά που τροφοδοτούν με τόσο δυναμική ενέργεια ένα άτομο, αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό είναι η χαρά που παίρνει κάποιος από την όποια ενασχόλησή του. Και, ειδικά, όταν πρόκειται για κάποιο μαχητικό άθλημα η αφοσίωση που πηγάζει από την αγάπη για το άθλημα αυτό μπορεί να δώσει την ώθηση προς την κορυφή!
Βέβαια, η εξέλιξη των πραγμάτων σπανίως είναι γραμμική και οι αναποδιές ή τα προβλήματα εξαντλούν τα όποια αποθέματα υπομονής και εγκράτειας μπορεί να έχει κανείς. Όταν ο ρυθμός της προπόνησης σε συνεπαίρνει και η υπόλοιπη καθημερινότητα τρέχει με τους ίδιους τρελούς ρυθμούς τότε το μόνο που μένει είναι να έχεις καλούς συμμάχους στο πλευρό σου να σου σταθούν, ακόμα και αν δε μπορείς εκείνη τη στιγμή να το εκτιμήσεις ανάλογα.
Πρώτα απ’ όλα τον ίδιο σου τον εαυτό! Η πίστη που έχει ένα άτομο στις δυνάμεις του, η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση είναι βασικότατα χαρακτηριστικά, ειδικά σε μια εποχή που όλοι θα σπεύσουν να τονίσουν τα αρνητικά σου αλλά, σπανίως, θα σου πουν έναν καλό λόγο!  Το να αντικρίζει κανείς τις αδυναμίες του και να δουλεύει για να τις εξαλείφει είναι ένα μεγάλο προτέρημα, που η απόκτησή του απαιτεί χρόνο και προσωπική, επώδυνη, αφοσίωση. Είναι μια απογύμνωση που, ίσως, κάποιες φορές σ’ αφήνει εκτεθειμένο απέναντι σε τρίτους. Η απογύμνωση αυτή στα μαχητικά αθλήματα είναι τόσο έντονη που είναι αδύνατον να κρυφτείς και από τον ίδιο σου τον εαυτό όταν είσαι πάνω στο ρινγκ. Οι στιγμές αυτές θα έρθουν, για άλλους θα είναι περισσότερες, για άλλους λιγότερες και εξαρτάται από τον καθένα πώς θα τις αξιοποιήσει για να πάει μπροστά.
Όταν έχεις επίγνωση του ίδιου σου του εαυτού τότε με καθαρό μυαλό μπορείς να εκτιμήσεις όσα σου προσφέρει ο δεύτερος σύμμαχός σου που είναι ο Δάσκαλός σου. Η ευγνωμοσύνη και η ταπεινότητα απέναντι στο πρόσωπο του Δασκάλου είναι στοιχεία προαπαιτούμενα για τους αθλητές που επιδιώκουν να ξεχωρίσουν και να εξελιχθούν. Ο Δάσκαλος είναι ο άνθρωπος που θα σε δει απογυμνωμένο και πλήρως εκτεθειμένο και θα είναι στο πλευρό σου για να σε στηρίξει, να σου θυμίσει πόσο πρέπει να πιστεύεις στις δυνάμεις σου.
Ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι αυτός που βλέπει στον ορίζοντα! Δηλαδή, όταν οι στόχοι κάποιου είναι όχι τα άμεσα, βιαστικά οφέλη που, συνήθως, έχουν και άμεσες επιπτώσεις, αλλά η χάραξη μιας σταθερής πορείας που βασίζεται σε υψηλά κίνητρα. Αυτά της άντλησης αληθινής ευτυχίας μέσα το άθλημα, της ενδοσκόπησης, της βαθιάς αυτοπαρατήρησης με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας, της περιπέτειας που κρύβει η ανακάλυψη του τι πραγματικά είναι ο καθένας.

Τα μαχητικά αθλήματα οδηγούν στην αποκάλυψη του πραγματικού μας δυναμικού και, τελικά, στην απόκτηση του θάρρους για να το εκδηλώσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου