Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μαχητής, μια «στάση ζωής»

Η προπόνηση στις πολεμικές τέχνες είναι μια πολύπλευρη και απαιτητική διαδικασία γι’ αυτό και έχει τόσο καλά αποτελέσματα όσον αφορά την αντοχή, τη δύναμη και γενικότερα τη φυσική κατάσταση του αθλούμενου. Σε καθημερινή βάση αυτός που προπονείται οφείλει, από τη στιγμή που περάσει την πόρτα του γυμναστηρίου, να δουλέψει με απόλυτη συγκέντρωση και με όλη την ψυχή του, εξαντλώντας, πολλές φορές, όλα τα αποθέματα της δύναμής του.
Βέβαια, η ζωή δεν περιορίζεται μόνο στην προπόνηση και θα πρέπει, ο αθλούμενος, να συνεχίσει κανονικά τη μέρα του π.χ. στη δουλειά, στο σχολείο και γενικότερα στις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας στην καθημερινότητά του. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και, ειδικότερα, όταν μετουσιώνεται σε μια σταθερή και επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα τότε πρέπει κανείς να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις για να ανταπεξέλθει.
Στο σημείο αυτό είναι που κάποιοι παραιτούνται. Και με μια πρώτη ματιά τα επιχειρήματα μοιάζουν να ευσταθούν. Γιατί είναι μέρες που η κούραση καταβάλλει το σώμα και δεν έχεις κουράγιο ούτε να περπατήσεις, πόσο μάλλον να πας και στη δουλειά σου.  Έρχονται μέρες που σε απασχολούν τόσα πράγματα που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να πετύχεις τη συγκέντρωση που απαιτεί η προπόνηση. Έρχονται μέρες που όλα τα ερωτήματα ορθώνονται εμπρός σου και αναρωτιέσαι γιατί να συνεχίζεις με τόση αφοσίωση κάτι που σε εξαντλεί και σε φτάνει κάθε φορά στα άκρα. Είναι μέρες που αισθάνεσαι ότι τίποτα στην προπόνησή σου δεν πάει καλά, πως η δύναμή σου έχει στερέψει και η τεχνική σου θέλει κι άλλη δουλειά και ούτω καθεξής. Και είναι μέρες που όλα αυτά έρχονται και σε κυριεύουν ταυτόχρονα, γιατί είσαι άνθρωπος και είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή να νιώσεις σωματική και ψυχική εξάντληση.
Όσο και αν φαίνεται παράλογο, τότε είναι που πρέπει να σηκώσεις το κεφάλι και να δουλέψεις καλύτερα και περισσότερο! Τότε είναι που πρέπει να δώσεις όλο σου τον εαυτό στην προπόνηση και να δουλέψεις πιο συγκεντρωμένα! Γιατί τότε, έχοντας υπερβεί τα όρια, που θέτει πάντα ο ίδιος ο εαυτός για να προστατεύεται και να βολεύεται, τότε μόνο μπορείς να εξελιχθείς και να δεις ξεκάθαρα ότι τα όριά σου δεν υπάρχουν πια. Ότι μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα αρκεί και μόνο να το πιστέψεις και να το επιθυμείς πολύ. Έρχεται η στιγμή που όλη αυτή η βαθιά βούληση γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα σου και σε κάνει άτομο αποφασιστικό και δυναμικό. Καταρρίπτει όλες τις φοβίες και τις ανασφάλειές σου και αντιλαμβάνεσαι την κάθε δοκιμασία σαν πρόκληση.

Τι πετυχαίνει όποιος το καταφέρει αυτό??? Κερδίζει! Όχι μόνο τη νίκη επί του αντιπάλου, αλλά, πολύ περισσότερο, κερδίζει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν μαχητή στη ζωή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου