Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Δίαιτα ή ... γυμναστική;;;

Η πιο συνηθισμένη απορία των γυναικών, πριν ξεκινήσουν ένα νέο άθλημα ή κάποια καινούρια μορφή προπόνησης είναι αν θα καταφέρουν να χάσουν βάρος με τη γυμναστική αυτή μέθοδο! Το βασικό κίνητρο, δηλαδή, για να δοκιμάσουν διαφορετικά αθλήματα και στυλ προπόνησης είναι οι πιθανότητες να αδυνατίσουν αποτελεσματικότερα σε σχέση με το είδος της γυμναστικής που έκαναν πριν. Έτσι, υπάρχουν γυναίκες που ξεκινούν, επί παραδείγματι, κάποιο μαχητικό άθλημα με αρχικό στόχο την άμεση απώλεια βάρους, γι΄αυτό και συνδυάζουν την προπόνηση με κάποια αυστηρή δίαιτα πείνας, δηλαδή ελάχιστων θερμίδων.



Αυτός ο τρόπος σκέψης, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ λάθος και, μακροπρόθεσμα, επικίνδυνος. Σε πρώτη φάση, το λάθος βρίσκεται ήδη στην αρχή, δηλαδή στο κίνητρο για να ξεκινήσει κανείς ένα μαχητικό άθλημα. Το κίνητρο πρέπει να είναι η αγάπη για το σώμα και όχι η τιμωρία του! Καθώς η προπόνηση «αγκαλιάζει» το σώμα σφαιρικά, γυμνάζοντας κάθε μυ που δεν ξέραμε ότι είχαμε, προϋποθέτει ένα καλό και πλήρες διατροφικό πρόγραμμα χωρίς στερήσεις που πιθανόν να οδηγήσουν μέχρι και σε τραυματισμούς.
Μια γυναίκα, μέσα από την εξάσκησή της στα μαχητικά αθλήματα, μπορεί να δει το σώμα της να αλλάζει χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποια ειδική δίαιτα. Όλοι οι μυς του σώματος δουλεύουν έτσι, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη συχνότητα των προπονήσεων, τα σημεία που συσσωρεύουν περισσότερο λίπος δίνουν τη θέση τους σε καλογυμνασμένους μυς. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή της αθλήτριας, δημιουργώντας έναν ευχάριστο κύκλο διαρκούς εξέλιξης στην προπόνηση, με όλο και ουσιαστικότερα ή εμφανέστερα (στο σώμα!) αποτελέσματα.
Δεδομένης της πολύπλοκης φύσης του γυναικείου οργανισμού που σφύζει από ορμόνες σε διαρκή ένταση, θεωρώ ότι η ενασχόληση της γυναίκας με κάποιο μαχητικό άθλημα της προσδίδει, πέρα από ένα καλλίγραμμο και γερό  σώμα, μια υπέροχη αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο! Πρόκειται για εξαιρετικά δυναμικά αθλήματα που απαιτούν την πλήρη συγκέντρωση του νου και την απόλυτη συμμετοχή του σώματος. Με αποτέλεσμα μετά από κάθε προπόνηση να έχει επιτευχθεί τέτοια εκτόνωση που τίποτε δε μένει για να κουράζει τη σκέψη μιας γυναίκας!




Πρόσφατα, σε μια συζήτηση γύρω από τον γυναικείο οργανισμό και τον τρόπο λειτουργίας του, μια εξαιρετική γιατρός μου είπε κάτι υπέροχο. Είναι τέτοια η πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης και τόσο σύνθετη η δύναμη των ορμονών που, τελικά, από αυτά τα στοιχεία μπορεί μια γυναίκα να αντλήσει πολύ δύναμη και αξιοποιώντας τα να πετύχει έναν γερό και ανθεκτικό οργανισμό. Σε αντίθεση με τους άντρες, που ότι και αν κάνουν ο οργανισμός τους παραμένει ελλειμματικός!!

Οφείλουμε, οι γυναίκες, να αναθεωρήσουμε τα κίνητρα για την εκγύμναση του σώματός μας! Να εστιάσουμε σε ένα σώμα υγιές και δυνατό, που είναι, ταυτόχρονα, μια «επένδυση» για το μέλλον και να ξεφύγουμε από τα πρότυπα του ισχνού και αδύνατου σώματος που το ευρύτερο σύστημα προωθεί ως «ιδανικό». Τα μαχητικά αθλήματα είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο που κάθε γυναίκα πρέπει να δοκιμάσει! Και το σίγουρο είναι ότι αν δοκιμάσει πολύ δύσκολα θα το εγκαταλείψει!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου